Wat is een herseninfarct?

Een beroerte (herseninfarct, CVA, attaque, apoplexie) is het gevolg van onderbreking van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Het achterliggende hersenweefsel krijgt niet meer voldoende zuurstof en dat deel van de hersenen kan afsterven. Een onderbreking van de bloedtoevoer kan worden veroorzaakt door een bloeding in of rond de hersenen (hersenbloeding), een stolsel dat een “verkalkte” slagader blokkeert (hersentrombose), of een propje van elders dat uiteindelijk verstopping van een slagader in de hersenen veroorzaakt (hersenembolie).

Oorzaak van een herseninfarct

Een grote risicofactor voor een beroerte (of infarct) is een te hoge bloeddruk. Roken is een zeer grote risicofactor. De plaats waar een infarct zich in de hersenen voordoet, is bepalend voor de gevolgen ervan. In elk deel van de hersenen bevindt zich een ‘regelcentrum’ voor bepaalde lichaamsfuncties, emoties en gevoelens. Naast lichamelijke gevolgen zoals (eenzijdige) verlammingen is er vaak sprake van minder zichtbare gevolgen. Vergeetachtigheid, spraakstoornissen, depressiviteit en gedragsveranderingen zijn hier een voorbeeld van.

Symptomen van een herseninfarct

Een beroerte of herseninfarct is soms te herkennen aan bepaalde voortekenen. Deze zijn het gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen, dat later weer herstelt. Ze worden TIA genoemd (Transient Ischaemic Attack). Een TIA komt altijd plotseling, duurt vaak minder dan twintig minuten en is meestal binnen enkele uren volledig verdwenen.

Tegenwoordig is men voorzichtiger met het gebruik van de term TIA. Als de verschijnselen niet binnen één tot twee uur verdwijnen, is er wellicht toch sprake van een ‘echte’ beroerte. Het is dan ook zaak om dit soort verschijnselen altijd zeer serieus te nemen.

Als een van de genoemde symptomen zich voordoet, bel dan altijd de huisarts of bel 112 voor een ambulance. Je kunt ook naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis gaan. Rijd nooit zelf, maar laat je brengen (door een familielid of buurman, of neem een taxi).