Hoofdpijn bij menstruatie: wanneer is er sprake van menstruele migraine?

Menstruatie gaat voor veel vrouwen gepaard met de nodige perikelen, waaronder hoofdpijn. Allemaal niet ernstig, maar dat neemt niet weg dat de klachten wel vervelend zijn. Maar wanneer is hoofdpijn tijdens de menstruatie migraine? En wat is dan zoiets als menstruele migraine? Is die heviger of juist niet? Welke rol spelen hormonen bij het ontstaan ervan? En kun je er wat aan doen? Je leest er alles over in dit dossier. Weten wat je te wachten staat, kan je immers helpen bij het begrijpen waarom hoofdpijn optreedt en -nog belangrijker- hoe je er vanaf kunt komen.

Hoofdpijn bij menstruatie: wanneer spreek je van menstruele migraine?

De term menstruele migraine wordt nogal snel gegeven aan iedere vorm van hoofdpijn, die een of ander verband met de ongesteldheid heeft. Over welk type hoofdpijn het gaat en wat de exacte relatie tot die ongesteldheid is, wordt vaak vergeten.

Menstruele migraine versus menstruatie gerelateerde migraine

Om duidelijkheid te geven in wanneer je nu echt spreekt van menstruele migraine, heeft de International Headache Society (IHS) een definitie opgesteld. Die staat hieronder dik gedrukt. Komt een aanval ook op andere momenten in de cyclus voor, dan spreek je van menstruatie gerelateerde migraine. Menstruele migraine komt bij 8acht tot tien procent van de vrouwen voor. Dat zou betekenen dat er Nederland ongeveer 310.000 vrouwen zijn, die vrijwel iedere ongesteldheid last hebben van menstruele migraine.

Er is sprake van menstruele migraine wanneer de aanval op de eerste dag van de menstruatie of maximaal twee dagen ervoor/ erna begint. Er vinden geen aanvallen buiten de ongesteldheid plaats.