Wat is ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Als je dementie hebt, werken cellen in de hersenen steeds minder goed en sterven af. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Van de Nederlanders met dementie, heeft 70% deze ziekte. De ziekte begint meestal als je tussen de 70 en de 80 jaar bent, maar kan ook eerder optreden.

Oorzaken van de ziekte van Alzheimer

De oorzaak van Alzheimer is nog onbekend. Wel is het zo dat je een grotere kans maakt de ziekte te krijgen als ook een eerstegraads familielid het heeft. De oorzaak is waarschijnlijk erfelijk als de Alzheimer op jonge leeftijd begint. Tegenwoordig denkt men dat bij de ziekte van Alzheimer opeenhopingen van bepaalde eiwitten in de hersenen een belangrijke rol spelen bij het afsterven van de hersencellen.

Symptomen van de ziekte van Alzheimer

In het beginstadium van Alzheimer merk je er nog niet zoveel van. Er gaat vaak een hele tijd met een ophoping van allerlei symptomen voorbij, voordat aan dementie wordt gedacht. Problemen met het geheugen vallen meestal het eerst op. Je vergeet alledaagse dingen, verdwaalt in een bekende omgeving of je laat regelmatig eten aanbranden.

Als Alzheimer vordert, verlies je steeds meer de controle over je eigen leven. Het wordt steeds moeilijker zonder hulp in het dagelijks leven te functioneren. Je krijgt steeds meer moeite met denken, spreken en dingen doen. Hoe Alzheimer zich precies uit en hoe snel de achteruitgang verloopt, wisselt van persoon tot persoon.

Aan het eind van de ziekte ben je voor verzorging totaal afhankelijk van anderen. Je raakt steeds meer verzwakt en loopt het risico om te vallen. Omdat je verzwakt bent, heb je minder weerstand waardoor je sneller bijvoorbeeld een longontsteking kunt krijgen. In de meeste gevallen overlijd je uiteindelijk niet aan Alzheimer zelf, maar aan de verzwakking of door een infectie.